Administrar

TOTS ELS CONTES, Antnia Vicens

alcia | 27 Gener, 2006 11:07

Tots els contes, Antònia Vicens. Edicions del salobre, 2005. 260 pàgines.

M’agraden els contes, els relats, les històries contades en curt, destil•lades, amb tota la molla condensada. Antònia Vicens ha fet un exercici que a vegades no agrada als autors: ha recollit tots aquests relats breus, els contes que ha escrit al llarg de la seua carrera, i els ha arreplegat en un sol volum. Un volum que és el pot de les essències. Alguns d’aquests contes formaven part de llibres col•lectius, altres eren una unitat en sí mateix. I fins i tot n’hi ha un, “Clar com un mirall” que és inèdit.

Recollir els contes no significa posar-los un darrere l’altre i enviar-los a la imprempta. Antònia Vicens ha decidit que l’ordre que havien de seguir era el cronològic invers. El darrer és el primer. I el darrer, “El pa dels primers dies” és de l’any 1963. A Tots els contes, hi ha una nota de l’autora i pròlegs d’amics seus, com ara Maria Aurèlia Capmany o Gabriel de la S. T. Sampol que fa un estudi de l’obra breu de Vicens. Segons conta ella, ha fet esporgat els textos per millorar-los i refer algunes expressions que ara tal vegada s'entendrien menys.

D’Antònia Vicens, m’agrada el seu llenguatge punyent. M’agrada perquè fa mal. Era brodadora n’Antònia quan era jove, i em sembla que encara ho és. Enfila l’agulla de paraules a vegades descarnades i la clava en el lloc precís. No fa sang, però somou. Els temes són extrems, però de cada dia: l'amor, la família, la passió, la terra...

Els mallorquins haurien de tenir Tots els contes com a llibre de capçalera una bona temporada, i aquells que no ho són, l’haurien de llegir per descobrir, entre altres coses, com han canviat els paisatges i la gent de l’illa gran. La perspectiva és prou ampla: abarca més de quaranta anys.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS