Administrar

AL SUR DE LA FRONTERA, AL OESTE DEL SOL, Haruki Murakami

alcia | 13 Gener, 2006 10:29

Al sur de la frontera, al oeste del sol, Haruki Murakami. Tusquets, 2005. 2ª ed. 268 pàgines. 16€

Aquesta novel·la també és anterior a l'explosió comercial de Tokio Blues. Els altres dos llibres de Murakami que he comentat aquí feien mal. Aquest en fa un poc més. No és que la història que conta sigui més dura que les anteriors. Fa mal la lleugeresa amb què tracta els sentiments. Els propis, i els dels altres. Els de les dones que estima, i a qui no pot deixar de fer mal. Aquest és el còctel en què Murakami s'ha especialitzat: les relacions. Les relacions amb les dones. La capacitat involuntària de fer mal. La consciència que fa mal. El poc remordiment. L'exposició un tant naïf dels sentiments, potser per fer-se perdonar. I si he dit més amunt que aquesta novel·la fa més mal que les anteriors, és perquè aquí, el protagonista és conscient, i en té ganes de fer mal al lector.

En aquesta obra Hajime, que és el narrador, conta com el va marcar el fet de ser fill únic. Una "tara" que ha arrossegat tota la vida. Hajime té en comú amb Murakami la seua passió per la música, una altra vegada. Però va més enllà, perquè el protagonista, com l'autor, regenta un club de jazz a Tòkio. Un club amb un grup fixe que actua cada nit, i on Hajime deixa que passin les hores sense fer res, llegintt, bevent, esperant l'arribada de Shimamoto, que sempre és una sorpresa, i sempre és un regal. Són visites furtives, excitants, malaltisses. Costa descobrir el secret d'aquesta dona, que també és filla única, i és coixa. Hajime també és coix. No perquè tengui un defecte a les cames, sinó perquè cerca un equilibri que no li és donat.

Ja no és una novetat dir que Murakami utilitza el llenguatge sempre a favor del protagonista, que continua buscant aquelles metàfores impossibles que ja hem descobert en altres obres seues. No decebrà ningú. Esper.

Comentaris

  1. Biel
    Hola
    Hola Alcia. Jo tamb faig un bloc similar al teu. T'anir llegint. Que et vagi b. Bona lectura, escriptura.
    Biel | 16/01/2006, 11:28
Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS