Administrar

LA BÈSTIA DEL COR, Herta Müller

alícia | 24 Febrer, 2010 17:23

La Bèstia del cor, Herta Müller. Traducció de Josep Franco i Laura Almiñana. Bromera, 2009. 211 pàgines.

Ja ho vaig explicar aquí mateix fa uns mesos que la lectura de El hombre es un gran faisán en el mundo em va deixar amb més ganes d’Herta Müller. Li acabaven de donar el Premi Nobel i no hi havia res d’ella traduït a la nostra llengua. Setmanes després, des d’Alzira, l’editor de Bromera es va apressar a informar que havien adquirit els drets per a publicar Müller en català. I aquí el tenim.

La Bèstia del cor no m’ha decebut. M’ha enganxat, tot i que, no sé per què en alguns moments de la lectura m’entrebancava. Probablement és per la duresa del que l’autora conta. O potser pel contrast entre la naturalitat amb que expressa aquesta duresa. L’autora no té cap interès a subratllar que el que ella i tants altres van patir durant la dictadura de Ceaucescu va ser horrorós. No calen adjectius. I en tot cas, si en posa, són per a despistar, per a distorsionar, per a contrastar. No sé com es fa això. No em sembla fàcil. Crec que ja en parlava en l’anterior post del posat falsament naïf de la literatura de Müller. I això, per a mi és desassossegant. Furga dins la ferida, però no ho fa amb un bisturí, sinó amb un xiclet de maduixa. Però la maduixa fa molt de mal igualment.

La novel·la roda i torna al voltant del suïcidi d’una al·lota. L’autora no se’l pot traure del cap. Però no en pot parlar, perquè està prohibit. Tot estava prohibit durant el règim. Les persones opten per marxar. Per anar d’una banda a l’altre del país per veure si troben un cert alleujament. Però a tot arreu és igual. Sempre és igual. El camarada Nicolai... Müller en parla. Fins i tot en algun moment algun personatge, o potser el narrador, diu que la única sortida que tenen és que es mori Ceaucescu.

En un temps de certa lleugeresa anim a tothom submergir-se en el món Müller.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS