Administrar

LA BSTIA DEL COR, Herta Mller

alcia | 24 Febrer, 2010 17:23

La Bstia del cor, Herta Mller. Traducci de Josep Franco i Laura Almiana. Bromera, 2009. 211 pgines.

Ja ho vaig explicar aqu mateix fa uns mesos que la lectura de El hombre es un gran faisn en el mundo em va deixar amb ms ganes dHerta Mller. Li acabaven de donar el Premi Nobel i no hi havia res della tradut a la nostra llengua. Setmanes desprs, des dAlzira, leditor de Bromera es va apressar a informar que havien adquirit els drets per a publicar Mller en catal. I aqu el tenim.

La Bstia del cor no mha decebut. Mha enganxat, tot i que, no s per qu en alguns moments de la lectura mentrebancava. Probablement s per la duresa del que lautora conta. O potser pel contrast entre la naturalitat amb que expressa aquesta duresa. Lautora no t cap inters a subratllar que el que ella i tants altres van patir durant la dictadura de Ceaucescu va ser horrors. No calen adjectius. I en tot cas, si en posa, sn per a despistar, per a distorsionar, per a contrastar. No s com es fa aix. No em sembla fcil. Crec que ja en parlava en lanterior post del posat falsament naf de la literatura de Mller. I aix, per a mi s desassossegant. Furga dins la ferida, per no ho fa amb un bistur, sin amb un xiclet de maduixa. Per la maduixa fa molt de mal igualment.

La novella roda i torna al voltant del sucidi duna allota. Lautora no sel pot traure del cap. Per no en pot parlar, perqu est prohibit. Tot estava prohibit durant el rgim. Les persones opten per marxar. Per anar duna banda a laltre del pas per veure si troben un cert alleujament. Per a tot arreu s igual. Sempre s igual. El camarada Nicolai... Mller en parla. Fins i tot en algun moment algun personatge, o potser el narrador, diu que la nica sortida que tenen s que es mori Ceaucescu.

En un temps de certa lleugeresa anim a tothom submergir-se en el mn Mller.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS