Administrar

CASA DE MISERICRDIA, Joan Margarit

alcia | 06 Novembre, 2008 10:49

Casa de Misericòrdia, Joan Margarit. Proa. Els llibres de l'Ossa Menor. Gener de 2007. 91 pàgines. 12€.

Explicar al blog  que has llegit un llibre que ja ha rebut tots els premis de prestigi de l’any no és gens còmode. A més a més, s’han publicat moltes crítiques boníssimes, i a Joan Margarit li han fet un munt d’entrevistes. A través d’elles he descobert un home madur i culte. Un home capaç d’expressar emocions de manera continguda. Així és que d’aquesta Casa de Misericòrdia només puc dir que és un poemari molt ben construït (utilitz aquesta paraula, construït, a posta, coneixent la professió d’arquitecte de l’autor, i després d’haver repassat una plagueta, també a Proa, de l’any 2005, titulada Càlcul d’estructures). Hi ha molt de passat en aquesta obra. Hi ha molta absència (sempre Joana en el record). A vegada hi ha presències que ja no hi són.  “L’absència és una casa/ amb radiadors gelats”. Hi ha molt de sentiment.

(de Suite):  “...  Ja canta algun ocell quan ha posat, /tocada pel Lluís, aquella peça, / i ha tornat a sentir damunt del pit / el pes suau del cap de la Joana. ...” .

Potser, i això no és dolent quan el poeta té l’edat que té i ha viscut tot el que ha viscut Margarit, hi ha ganes de deixar fixades unes quantes idees, ganes d’ajudar a fer memòria.

(de Ciutadans): “ Jo vinc d’un temps més fred. Abans de l’alba, / camins gebrats duien callades ombres / als finestrals brutosos de les fàbriques. /...)

 

M’agrada de Joan Margarit aquest costum que té de regalar-nos un epíleg al final dels seus poemaris ( no sé si també ho fa a Misteriosament feliç perquè encara no l’he tingut a les mans. Els epílegs no són explicacions dels versos que acabam de llegir (això seria molt pobre). Són, en canvi, reflexions on l’autor ens explica les circumstàncies que l’han dut a escriure’ls. Ens conta el seu context vital, les lectures que ha fet. En definitiva, són com una ampliació del camp de visió que encara ens ajuda a comprendre millor el seu univers.

El recoman, és clar. La poesia.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS