Administrar

VISTA CANSADA, Lus Garca Montero

alcia | 09 Abril, 2008 08:12

Vista cansada, Luis García Montero. Visor de poesía, col·lecció  Palabra de Honor. Febrer de 2008. 139 pàgines. 19€

La historia és aquesta: un poeta compleix cinquanta anys i decideix reunir en un llibre els poemes de la seua vida. Els que conten, expliquen o resumeixen la seua vida. El resultat és un petita joia quasi cronològica on hi ha tot de referències a poetes que l’han marcat i juga amb els seus versos per a fer-ne de nous i de propis.  Hi ha llocs i noms propis. Hi ha la poesia compromesa del militant d’esquerres. Hi ha la poesia amorosa del jove efervescent. Hi ha la poesia d’enyor d’aquell que se’n va de casa, i encara que hi torna mai no hi és del tot. És un poemari autobriogràfic. Ja sé que ho són tots, però aquest, concebut de manera expressa per a facilitar la feina als estudiosos de la seua obra.

De Luis García Montero m’agrada l’aparent senzillesa, la facilitat amb que sóc capaç de sebre de què parla. Però també la sensibilitat. No em puc llevar del cap el poema que dedica als seus fills. Hi ha un vers, "Un hijo es un segundo país donde nacemos", que no m’abandona des que el vaig llegir.

Vaig comprar el llibre la setmana passada. Era damunt la taula de novetats d’una llibreria gran, d’aquestes on és molt fàcil fullejar els volums  sense interferències.  Al costat del muntet de Vista cansada hi havia un altre muntet de llibrets molt més modestos, però també acabats de sortir de la impremta. Era la tercera reimpressió de l’Antologia poética d’Angel González editada a Alianza Editorial el 1982 i  actualitzada amb poemes del 2001. També me’l vaig endur, de manera impulsiva. Mentre prenia un cafè vaig caure en el detall de l’amistat que unia el González amb García Montero, i del magnífic pròleg de García Montero a 101+19=120 que vaig comprar a Madrid fa un parell de mesos. Estic ben certa de la sensibilitat del llibreter en posar un al costat de l’altre el mestre, acabat de traspassar, i el deixeble, que farà  cinquanta anys el mes de desembre.

Comentaris

  1. laura
    Presentaci de llibre

    Dijous 17 d'abril, a les 8 i mitja del vespre, a la llibreria gora, carrer del Jard Botnic, de Palma, Maties Garcies presenta L'ALFABET, novella de Jaume Vidal Forteza. NO HI PODEU FALTAR.

    laura | 16/04/2008, 08:41
Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS