Administrar

LA MORT DE L'NIMA, Maite Salord

alcia | 18 Mar, 2007 14:38

La mort de l'ànima, Maite Salord. Proa, 2007. Finalista del Premi Sant Jordi, 2006. 259 pàgines.

És un llibre estrany, aquest. El punt de vista del narrador omniscient s'exprem fins a l'extrem. La veu que conta la història es permet la llicència de tractar de manera diferent cada un dels personatges. A un d'ells li parla de tu. En canvi als altres s'hi refereix des de la tercera persona. Barreja les descripcions amb els monòlegs, interiors o exteriors. La mort de l'ànima és un exercici d'estil. Una gimnàstica per a exercitar els més diversos recursos narratius de la llengua. En molts casos, el resultat és molt eficaç.

La novel·la conta la història insignificant de dos germans mal avinguts. I aquest és el mèrit de Maite Salord: tot el suc que trau d'aquest episodi tan igual a altres que han succeít sempre a les famílies. En aquest cas, sembla que es basa en la història real d'una família benestant de Ciutadella. D'un cap de nissaga que va anar a fer la fortuna a, encara que sembli exòtic,  Egipte.

Al llarg de la novel·la trobam descripcions fines del poble de l'autora, sempre tractat amb molt de talent i unes gotes de passió. Per damunt de tots sobresurt el personatge de n'Esperança Calafat, que està molt ben dibuixat. Pot ser perquè diuen que és més fàcil escriure sobre persones dolentes que sobre persones bones. El seu fill, en Miquel Àngel, és una ànima en pena que transita per la vida i que mereix el menyspreu des del primer moment. Un menyspreu al qual ens indueix amb molt d'encert l'autora d'aquesta novel·la.

La mort de l'ànima agradarà a aquells lectors que s'ho passin bé llegint històries de nissagues, de casalots, de vaixelles de porcel·lana, de criats i criades passant i despassant cortinatges. Però no us enganyeu, la novel·la té una qualitat literària notable. Està molt ben treballada. No hi ha cap detall que quedi penjat. Cada passa que donen els protagonistes té un motiu, i al final es van descobrint tots els secrets i la teranyina de malsentesos que han portat aquesta família al declivi més absolut. Hi ha un pregunta que em ronda al cap: què serà d'ells demà?

Un recomàn aquesta novel·la d'una autora menorquina, professora de llengua i literatures, que domina el llenguatge, que sap com traure profit a les paraules, que combina amb molt d'encert l'estandard de la llengua amb la varietat dialectal menorquina.

Comentaris

 1. Johnb939
  Wow, marvelous blog structure! How long have you been running a blog abbffbaeekfd

  Wow, marvelous blog structure! How long have you been running a blog abbffbaeekfd

  Johnb939 | 25/04/2017, 22:33
 2. Laura
  Resum

  Alguien podria ayudarme???? Necesito un resumen bastante extenso del libro *la mort de l'anima* de mayte salord.

  Laura | 20/04/2015, 23:09
 3. joseph
  Re: LA MORT DE L'NIMA, Maite Salord

  No haurien vengut ninguna si no fos perque s'ha de llegir en batxillerat

  joseph | 13/11/2011, 09:51
 4. Sonia muoz
  La mort de l'nima

  no m'ha semblat molt interesant, se me fea molt pesat tenir que llegir a classe cada dia es llibre, sincerament he tingut que suspendre s'asignatura culpa d'aquet llibre que no m'enganxava de cap de ses maneras.

  Sonia muoz | 25/10/2010, 11:53
 5. Sonia muoz
  la mort de l'anima

  personalment no m'ha agradat massa...jo crec que aburreix un poc..no s un llibre que el vulguis obrir cada dia sino que se te fa llarg sa lectura. frisas de que acavi es capitul per turar de llegir

  Sonia muoz | 25/10/2010, 11:49
 6. josep
  la mort de l'nima

  Sc un "petit lector" amb poca experincia sobre llibres. Fa poc he comenat a llegir i per fi he aconseguit acabar sencera una novel.la "per mi mateix".
  M'ha ajudat molt el plantejament d'aquesta histria tal i com est escrit; necessitava continuar el dia segent per no perdre el fil...
  Felicitats!!!

  josep | 11/11/2008, 16:17
 7. toni
  Re: LA MORT DE L'NIMA, Maite Salord

  magradam molt akesta novela perke reflecteix un poc com es la venjanza i que a vegades les persones per molt que siguin familia es poden odiar i fins i tot matarse per fer sufrir a l'altre...

  toni | 23/10/2008, 16:22
 8. pakito
  Doncs,,,,

  jo m'he quedat adormit..

  pakito | 20/10/2008, 15:37
 9. Maria
  La mort de l'nima

  Com antiga alumna seva i coneixedora d'altres de les seves obres, no hi ha cap dubte de que aquesta s la millor de totes.
  El fet de que sigui una novel.la que faci que no puguis parar de llegir, ja ho diu tot.
  Esper impacient la seva prxima obra, que esper que sigui prest.

  Maria | 04/09/2008, 13:20
 10. Manel
  La mirt de l'nima

  Us la recomano. Els comentaris de l'Albert sn d'all ms acurat. Jo no he pogut parar de llegir-la- El final s impressionant.

  Manel | 03/02/2008, 22:07
 11. Albert
  La mort de l'nima

  La Mort de l'nima s una novella que no pot deixar indiferent als lectors. s una d'aquelles histries que una vegada comences no pots deixar de llegir, necessites saber qu passar, cap a on et durn els aconteixements. Tampoc et deixa baixar l'atenci ja que el fet de no estar narrada de manera lineal fa que constantment hagis d'estar recapitulant en el passat i ressituant el fil de la histria.
  s una molt bona novella.

  Albert | 20/03/2007, 19:40
Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS