Administrar

LA MANCHA HUMANA, Philip Roth

alcia | 06 Mar, 2007 10:58

La mancha humana, Philip Roth. Alfaguara, 2006. 2ªdic. 413 pàgines. 19,65€

Aquest és el segon títol de Philip Roth que llegesc. L'he avançat a Elegia per`recomanació d'una amiga, i em sembla que he encertat de ple.

Aquesta novel·la és magnífica. El títol ja és colpidor, però el que conta també. Això no obstant, a mi el que m'ha interessat més és la manera en que es conta una història ben terrible ocorreguda a finals dels anys noranta als Estats Units. Al més provicians doblemoralistes Estats Units.

La novel·la en sí és com un brollador d'estil. És com un bisturí esmolat que obre una societat per la meitat i en surten les vísceres. La prosa és desimbolta, excessiva, detallista.  És com un manual d'estil per a escriptors novells. Com utilitzar el flash bak amb eficàcia, com escriure descripcions que fan mal, com crear personatges i fer-los humans, com inventar ambients opressors, com fer girs inesperats a una narració aparentment plana,....

La mancha humana és una novel·la clàssica, però extraordinàriament moderna. Posa el dit a la xacra de la societat americana que, en el fons, no deixa de ser un sepulcre blanquejat. Trau a la superfície els prejudicis contra els negres quen encara hi ha a molts estats.

Recomàn vivament aquesta obra a qui vuigui gaudir amb una història que podria ser un reportatge, perquè el narrador és un escriptor a qui li arriba una història que el manté en alerta. També la recomàn a aquells que els agrada descobrir les bastides internes de les novel·les, deixar-se sorprendre per l'estil.

Comentaris

 1. Biel Barnils
  RE:

  Hola Alcia, estic a punt de comenar ELEGIA, que molta gent m'ha recomenat. I ara m'apunto tamb aquest llibre que ens comentes.
  Philip Roth s d'aquells autors que tinc amorrats al pil "d'autors per descobrir".

  Biel Barnils | 09/03/2007, 20:41
 2. Biel Barnils
  RE:

  Hola Alcia, estic a punt de comenar ELEGIA, que molta gent m'ha recomenat. I ara m'apunto tamb aquest llibre que ens comentes.
  Philip Roth s d'aquells autors que tinc amorrats al pil "d'autors per descobrir".

  Biel Barnils | 09/03/2007, 20:41
 3. pep
  Re: LA MANCHA HUMANA, Philip Roth

  Id si aquesta t'ha agradat amb "pastoral americana" fliparas

  pep | 07/03/2007, 06:01
Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS