Administrar

JUDICI FINAL, Ferran Torrent

alcia | 20 Gener, 2007 22:21

Judici final, Ferran Torrent. Columna. Setembre, 2006. 252 pàgines. 20€

Amb un cert retard he llegit la novel·la que tanca la trilogia valenciana de Ferran Torrent. Abans de res, he de dir que sóc bastant torrentiana, i que les altres dues peces d'aquest mosaic, Societat limitada i Espècies protegides, em van agradar molt. Amb aquest darrer lliurament no sé que m'ha passat. La novel·la no és dolenta, i té moments molt de Ferran Torrent. Però, no sé, em fa l'efecte que l'autor de Sedaví l'ha escrita per compromís, perquè ho havia planificat així, però és com si li sobrés. Com si després de ser finalista del Planeta li fés molta vessa tancar el cercle. Per això recupera el seu estimat Butxana, i per això, per a entretenir-se, introdueix el personatge de l'irlandès Liam Yeats. I s'hi recrea, amb l'un i amb l'altre, com si la història de Juan Lloris i la resta de fauna pseudopolítica valenciana li sobressin.

D'altra banda, llegir Judici final és com fullejar els diaris locals de València. I és tan pesada, i tan bruta, la política al País Valencià!

Pel que fa al relat, em sembla que és irregular. Té moments brillants, ja ho he dit, pròpies de Ferran Torrent, però en té altres de molt pesats. Hi ha un parell de personatges difícilment creíbles, com els dos ajudants de Butxana.

Bé, em sap gréu, però em sembla que m'ha decebut una mica. Ho sent.

Comentaris

  1. Josep
    Judici final

    Estic llegint la novella estos dies, encara no l'he acabada, per a mi de moment no em transmet esta sensaci. Entenc que vols dir que hi ha hagut d'introduir nous personatges perqu els altres ja no tenien res a dir. Jo no ho crec del tot. Ans al contrari, trobe que s una tcnica molt comuna de Torrent intercalar captols que parlen d'uns personatges amb altres que parlen d'uns altres per finalment unir-los en la histria. Pense que els personatges de Butxana i Tordera (i els seus joves ajudants) li donen un toc de grcia afegida.

    Josep | 05/10/2007, 09:41
Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS