Administrar

UN HOMBRE:KLAUS KLUMP, Gonalo M. Tavares

alcia | 12 Novembre, 2006 22:23

Un hombre: Klaus Klump, Gonçalo M. Tavares. Mondadori. Octubre 2006. 126 pàgines.

 Gonçalo M. Tavares és un autor jove. Nascut a Angola, però ha viscut   tota la vida a Portugal.  Aquesta novel·la conta una història terrible sense adjectius. Premeditadament austera. Pràcticament no hi ha descripcions, però no fan falta perquè són substituïts per tot d'altres elements etilístics.

Estem davant un llibre estrany. Deliciosament estrany. Molt dur. Parla de l'ascensió del nazisme i de la guerra, però no conta la guerra. A vegades fa la impressió que l'autor escriu amb un bisturí. Llança frases molt impactants a la cara del lector. "la brutalidad se ha instalado y ya no hace daño a nadie" . Brutalitat és la que practica Tavares, i sí que fa mal.

La cruesa de la guerra és contada de manera minimalista. Amb un llenguatge aparentment gens cru que transmet una duresa a vegades difícil de païr.  Té alguns puntets de surrealisme tràgic. Eficaç. Ja sé que el mot eficaç s'utilitza quan no se sap què dir d'una obra. En aquest cas, com que la novel·la té poques pàgines i de manera premeditada ha estat buidada de tot el superflu, l'eficàcia comunicativa és necessària. També hi ha frases de molta bellesa: "El fragmento de una noticia se vuelve hipótesis para un verso"

 Les frases curtes i contundents. Els paràgrafs breus. Els capítols d'una o dos pàgines. Tot fa que la lectura d'aquesta obra doni com a resultat un  desassosseg difícil de calmar.

El personatge principal, Klaus Klump és repulsiu, però l'autor no li ha posat cap adjectiu per a que el lector ho consideri. Les dues dones amb qui es relaciona tampoc no són santes del cel. Tenen un comportament estrany, només acceptable en temps de crisis com són les guerres.´

El llibre ha caigut a les meues mans per casualitat, però a partir d'ara cercaré altres coses que hagi escrit aquest Gonçalo M. Tavares. De moment, aquesta és una de les novel·les més estranyes que he llegit últimament, però la recoman molt.

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS