Administrar

CENTAURES, Merc Foradada

alcia | 17 Agost, 2006 09:24

Centaures, Merc Foradada. Cossetnia edicions. Novembre, 2005. 238 pgines. 13,50

Me lhan deixat, aquest llibre. Em passa poques vegades. Vull dir que no magrada manllevar llibres, per jo s que en deix. Sobre tot aquells que mhan agradat molt. Em fii dels gustos de la persona que mha passat Centaures, i per aix estic doblement decebuda. No coneixia lautora. He buscat per internet i he trobat poques coses a banda del que diu la solapa del llibre. s llicenciada en filologia catalana, ha estat professora i ara s regidora a lajuntament de Vilanova i la Geltr.

Centaures s un pamflet. Molt ben ecrit, per un pamflet al cap i a la fi. I encara pitjor: amb un final presumptament feli. Em sembla que ja he comentat altres vegades que com a lectora tenc aquest prejudici: desconfii de les histries amb final feli. Potser aix em desautoritza per a comentar lobra, ho reconec, per aix pos les cartes cara amunt.

Un cant a la vida? Aix venen Centaures a la contracoberta. De vida i de dignitat, es parla, presumptament. No ho s.

Formalment, la novella s impecable. Lautora domina b la tcnica del flash-back, i el lxic s molt ric. Hi ha metfores molt ben aconseguides. Imatges curioses i esferedores. Est molt ben treballat. En alguns moments aconsegueix entabanar el lector que se sent atret per la histria encara que no li acabi dagradar. En canvi, lestrucutraci per captols i els ttols que hi posa deixa veure massa larquitectura, les bastides de lobra que haurien de quedar dissimulades. Per mi sobra tot el primer captol, el de la protagonista quan s petita. Tamb s del tot prescindible la nota final, on lautora explica don li hqa vingut la idea. Duna notcia, dun fet real.... Com tantes histries que conten els narradors: de la vida trauen els arguments i els personatges, don si no?

No obstant, el ms carregs s la moralina final. Tot aix de la dignitat. Morir no ho s un acte digne. No ho s en cap cas.

Nota: Desprs de rellegir aquest post veig que s el comentari amb ms mala llet dels que he fet fins ara. Ho sent. Quan vaig iniciar la srie em vaig proposar ser completament sincera. Contar com em sentia desprs de llegir un llibre. Aix s el que he fet fins ara. Ah, i tenc un altre Auster comenat: El libro de las ilusiones.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS