Administrar

NATURA QUASI MORTA, Carme Riera

alcia | 31 Mar, 2011 14:48

Natura quasi morta, Carme Riera. Edicions 62, collecci El balanci. Febrer del 2011. 255 pgines. 21

Una novella negra de Carme Riera! I Com que diu que s novella en aquest gnere s'ha fet assessorar per dos dels grans: Francisco Gonzlez Ledesma i Andreu Martn. El resultat s una novella correcta que, com diu a la contraportada, atrapa el lector. D'aix es tracta quan elegim una novella negra. L'escenari de la histria s molt prxim i quotidi a aquells que hagin passat alguna vegada per les aules de la Universitat Autnoma. Els prkings, les urbanitzacions, les estacions de Renfe i FGC... Aquesta em sembla una tria oportunssima. El relat mant la tensi que s'espera d'una obra aix. La tria del llenguatge s molt efica, i la construcci de l'estructura, tamb. Els captols breus que solen acabar amb algun descobriment impensat afegeixen tensi, i el lector avana per la trama sense saber ben b de quin pal va cap dels personatges que apareixen. Arriba un moment en que res no s el que sembla i al lector li venen ganes de posar-se guants per a continuar llegint, no sigui cas que realment, l'assass sigui un mateix. Amb tot, cap al final, una vegada s'han descartat alguns sospitosos, la cosa comena a aclarir-se.

Crec que no sc una bona lectora de novella negra o policaca, o de lladres i serenos, i per tant, tampoc no en puc ser una bona ressenyista, per he passat una molt bona estona amb aquesta histria. Al mateix temps, em fa grcia que Carme Riera s'hagi volgut involucrar en un relat dels anomenats de "gnere". Des de L'estiu de l'angls i desprs de Amb ulls americans continui esperant una altra gran novella de Carme Riera, que ens torni a les poques de Dins el darrer blau o Cap al cel obert. Tot i tot, crec que estem davant una novella bonssima per a passar unes hores d'evasi al mateix temps que descobrim nous matisos i nous camins en la carrera de Carme Riera,

SUNSET PARK, Paul Auster

alcia | 21 Mar, 2011 09:21

Sunset Park, Paul Auster. Traducci d'Albert Nolla. Edicions 62. Desembre de 2010. 151 pgines. 18,50

Un altre Auster. No s el millor, per tampoc no s el pitjor. Sembla que costar tornar a llegir obres com La Trilogia de Nova York o La msica de l'atzar, per sempre comptar amb la confiana d'aquesta lectora modesta. Aqu, Paul Auster practica el que sap fer amb mestria, que s explicar vides de persones que, en teoria no haurien de creuar-se mai, per alguna cosa, l'atzar, s clar, fa que s que es creuen. I s a partir d'aquesta coincidncia, d'aquest petit fet que s'encadena a un altre i a un altre que la histria creix.

En el cas de Sunset Park, el que mana s la manera de contar les vides de tots els personatges. Conta la seua vida amb senzillesa, amb una mena de naturalitat que el lector s'arriba a creure, per a poc a poc va mesclant elements de les vides dels altres protagonistes del relat. A poc a poc, el que podrien semblar captols estancs, que van encapalats amb els noms dels personatges, comena a convertir-se en matria porosa. A una illa de carn i ossos se li adhereixen tot tipus d'elements que formen un ecosistema perfecte. Ja no s possible que un personatge visqui sense la presncia dels altres, tampoc de la casa, i tot i aquest encapalament, el captol deixa de ser un espai tancat per a convertir-se en un jard, o en un cementeri com el que rodeja la casa ocupada de Sunset Park.

A mesura que avanaa el relat el lector comena a patir. Paul Auster juga constantment amb una doble direcci, sempre hi ha ms d'un cam possible, i el lector t por que l'autor opte pel ms fcil. Normalment no ho fa, per al final, molt a prop del desenlla, fa l'efecte que s, que ha decidit prendre pel cam fcil del final feli, per alguna cosa d'aquell Auster de fa quinze anys li recorda qui s, quina s la seua identitat, i recula. I el lector fa un al. Al menys aquest escriptor pel qual sent una certa devoci i admiraci no l'ha decebut a l'hora de la tria. Afortunadament.

I em deixo pel final, la frase inicial de la novella, magnfica com sempe, brillant i ensarronadora: Ja fa gaireb un any que es dedica a fer fotos de coses abandonades.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS