Administrar

VEUS de la nova narrativa catalana, selecci i prleg Lolita Bosch

alcia | 12 Novembre, 2010 09:58

Veus de la nova narrativa catalana, selecci i prleg de Lolita Bosch. Empries, Narrativa. Setembre del 2010. 330 pgines. 19,50.

Crec que s la primera vegada que escric un comentari sobre una antologia. En aquest cas s una antologia de textos dautors catalans nascuts del 1965 cap aqu. Lautora de lantologia s Lolita Bosch. He escrit autora i no antloga perqu crec que estem davant una antologia dautora. Em sembla que tampoc no sc original utilitzant aquesta expressi. Ja sha dit abans.

El llibre s un recull de 41 textos de 41 autors i autores, la majoria nascuts al principat, alguns a les Illes Balears, algun fora de lmbit lingstic, per t el catal com a llengua dexpressi, i un, nascut al Pas Valenci.

Lolita Bosch es va decidir a confegir aquesta antologia cansada com estava descoltar comentaris on safirmava que ara es fa mala literatura en catal, que no hi ha res que valgui la pena. Les generalitzacions sn dolentes i Bosch vol trencar aquest tpic que, segons pensa, sestava convertint en un perill per a la supervivncia de la nostra literatura.

La iniciativa em sembla perfecta. Fins i tot, em sembla que no cal cap justificaci per fer una antologia dautors catalans, ni sha de justificar perqu es posa la frontera en lany 1965. Lautora de lantologia decideix el que vol fer en funci del que cerca en els autors que convida a participar. Lolita Bosch escriu un prleg magnfic on fa una reflexi personal sobre la literatura. Sobre la seua manera de viure la literatura i sobre la possibilitat que els lectors ens estem perdent un munt dautors que arrenquen de la tradici i sn capaos de fer art i traspassar-lo a les generacions que venen.

B, molt b. El llibre s al capdavant de moltes llistes de vendes i a ms a ms ha sortit editat en castell. B del tot? No. Al principi daquest apunt he esmentat de passada la procedncia dels autors, i he dit que noms nhi havia un nascut al Pas Valenci. Aqu no puc evitar fer-me un parell de preguntes.

a) ens creiem o no ens creiem o no ens creiem aix de la unitat de la llengua?

b) no hi ha autors nascuts al Pas Valenci desprs del 1965 que valgui la pena llegir?

Aqu en van uns quants, i segur que men deix, s clar.... no els conec tots els autors, ni tan sols els he llegit tots, com tampoc no coneixia ni de nom el 50 per cent dels que apareixen a lantologia de Lolita Bosch: Xavier Aliaga, Carles Bellver, Nria Cadenas, Salvador Company, Carles Corts, Mart Domnguez, Joan Gar, lan Greus, Urb Lozano , Silvestre Vilapana....

Amb tot, Lolita Bosch, al prleg diu: Perqu aquest llibre no s un catleg del millor que sescriu a casa nostra. Sin que hi ha escriptors bonssims que no hi ha cabut, daltres que no hi ha volgut estar i alguns ms que no he pogut trobar. I, tot i aix, aqu hi ha una cinquantena de textos que magraden fora.

Pel que fa a la primera pregunta, a vegades sembla que la unitat s una idea terica, per quan sha repartir el past.. no s, s una sensaci que em fa vist des de lluny i des de fora del mn literari.

NO ERA LLUNY NI DIFCIL, Joan Margarit

alcia | 02 Novembre, 2010 15:20

No era lluny ni difcil, Joan Margarit. Proa. Els llibres de lssa Menor. Octubre de 2010. 109 pgines. 15

Un altre Joan Margarit. Una altra lectura misteriosament agradable, a pesar de la duresa dalguns dels poemes. Poesia despullada de tot artifici. Poesia despullada del poeta que es pulla davant el mirall i es veu vell. Ni tan sols tardorenc. Vell. I ell ho explica a aquest epleg amb que tanca els seus quaderns. Ja s aqu aquest temps, que no s el meu, en el qual visc amb una barreja agredola de proximitat i distncia (...) No, aquest temps no s el meu, per s ara quan, en bona part grcies a la poesia, sento unes rfegues dalegria tranquilla que anys enrere desconeixia.

En aquest llibre, el ttol del qual mencanta, hi ha tot Margarit. El Margarit jove i enamorat, el fill, el marit, el pare. Hi ha les fotografies de la filla i de la mare i de la dona. Hi ha els edificis que ha projectat com a arquitecte i que aguanten el pas del temps. Hi ha la guerra i la postguerra, i la malaltia, i la modernitat. El que no hi ha sn paraules sobreres ni crits ni sobreactuacions. Calma. Tranquillitat. I encara que sembli impossible, hi ha temps. Tot el temps que ha de venir encara i que Margarit viu amb conscincia i dignitat. La dignitat de no espantar-me del meu dest

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS