Administrar

VEUS de la nova narrativa catalana, selecció i pròleg Lolita Bosch

alícia | 12 Novembre, 2010 09:58

Veus de la nova narrativa catalana, selecció i pròleg de Lolita Bosch. Empúries, Narrativa. Setembre del 2010. 330 pàgines. 19,50€.

Crec que és la primera vegada que escric un comentari sobre una antologia. En aquest cas és una antologia de textos d’autors catalans nascuts del 1965 cap aquí. L’autora de l’antologia és Lolita Bosch. He escrit autora i no antòloga perquè crec que estem davant una antologia d’autora. Em sembla que tampoc no sóc original utilitzant aquesta expressió. Ja s’ha dit abans.

El llibre és un recull de 41 textos de 41 autors i autores, la majoria nascuts al principat, alguns a les Illes Balears, algun fora de l’àmbit lingüístic, però té el català com a llengua d’expressió, i un, nascut al País Valencià.

Lolita Bosch es va decidir a confegir aquesta antologia cansada com estava d’escoltar comentaris on s’afirmava que ara es fa mala literatura en català, que no hi ha res que valgui la pena. Les generalitzacions són dolentes i Bosch vol trencar aquest tòpic que, segons pensa, s’estava convertint en un perill per a la supervivència de la nostra literatura.

La iniciativa em sembla perfecta. Fins i tot, em sembla que no cal cap justificació per fer una antologia d’autors catalans, ni s’ha de justificar perquè es posa la frontera en l’any 1965. L’autora de l’antologia decideix el que vol fer en funció del que cerca en els autors que convida a participar. Lolita Bosch escriu un pròleg magnífic on fa una reflexió personal sobre la literatura. Sobre la seua manera de viure la literatura i sobre la possibilitat que els lectors ens estem perdent un munt d’autors que arrenquen de la tradició i són capaços de fer art i traspassar-lo a les generacions que venen.

Bé, molt bé. El llibre és al capdavant de moltes llistes de vendes i a més a més ha sortit editat en castellà. Bé del tot? No. Al principi d’aquest apunt he esmentat de passada la procedència dels autors, i he dit que només n’hi havia un nascut al País Valencià. Aquí no puc evitar fer-me un parell de preguntes.

a) ens creiem o no ens creiem o no ens creiem això de la unitat de la llengua?

b) no hi ha autors nascuts al País Valencià després del 1965 que valgui la pena llegir?

Aquí en van uns quants, i segur que me’n deix, és clar.... no els conec tots els autors, ni tan sols els he llegit tots, com tampoc no coneixia ni de nom el 50 per cent dels que apareixen a l’antologia de Lolita Bosch: Xavier Aliaga, Carles Bellver, Núria Cadenas, Salvador Company, Carles Cortés, Martí Domínguez, Joan Garí, Àlan Greus, Urbà Lozano , Silvestre Vilapana....

Amb tot, Lolita Bosch, al pròleg diu: “Perquè aquest llibre no és un catàleg del millor que s’escriu a casa nostra. Sinó que hi ha escriptors boníssims que no hi ha cabut, d’altres que no hi ha volgut estar i alguns més que no he pogut trobar. I, tot i així, aquí hi ha una cinquantena de textos que m’agraden força.”

Pel que fa a la primera pregunta, a vegades sembla que la unitat és una idea teòrica, però quan s’ha repartir el pastí.. no sé, és una sensació que em fa vist des de lluny i des de fora del món literari.

NO ERA LLUNY NI DIFÍCIL, Joan Margarit

alícia | 02 Novembre, 2010 15:20

No era lluny ni difícil, Joan Margarit. Proa. Els llibres de l’Óssa Menor. Octubre de 2010. 109 pàgines. 15€

Un altre Joan Margarit. Una altra lectura misteriosament agradable, a pesar de la duresa d’alguns dels poemes. Poesia despullada de tot artifici. Poesia despullada del poeta que es pulla davant el mirall i es veu vell. Ni tan sols tardorenc. Vell. I ell ho explica a aquest epíleg amb que tanca els seus quaderns. “Ja és aquí aquest temps, que no és el meu, en el qual visc amb una barreja agredolça de proximitat i distància (...) No, aquest temps no és el meu, però és ara quan, en bona part gràcies a la poesia, sento unes ràfegues d’alegria tranquil·la que anys enrere desconeixia.”

En aquest llibre, el títol del qual m’encanta, hi ha tot Margarit. El Margarit jove i enamorat, el fill, el marit, el pare. Hi ha les fotografies de la filla i de la mare i de la dona. Hi ha els edificis que ha projectat com a arquitecte i que aguanten el pas del temps. Hi ha la guerra i la postguerra, i la malaltia, i la modernitat. El que no hi ha són paraules sobreres ni crits ni sobreactuacions. Calma. Tranquil·litat. I encara que sembli impossible, hi ha temps. Tot el temps que ha de venir encara i que Margarit viu amb consciència i dignitat. “La dignitat de no espantar-me del meu destí”

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS