Administrar

SE SABR TOT, Xavier Bosch

alcia | 04 Agost, 2010 16:18

Se Sabr tot, Xavier Bosch. Proa, 2010. Premi Sant Jordi, 2009. 302 pgines.

Se sabr tot s una novella que es deixa llegir molt b. Que es fa llegir. Que t'obliga a continuar llegint i no pots parar fins que no l'acabes. Val. Aquests sn uns atributs fantstics, genials, immillorables per a un best seller, per, ho sn per a un Premi Sant Jordi?

Xavier Bosch s un tipus llest. Un molt bon periodista i un escriptor brillant. Brillant de lluent, d'enlluernar. Capa de fabricar frases ocurrents, amb grcia, amb llustre. Capa de crear girs inesperats... Molt b. Domina el llenguatge amb eficcia, per no s si ha de ser aix el Premi Sant Jordi.

Ja s que s molt tard a aquestes alades per escriure un comentari sobre aquesta novella. Em sap greu, l'he llegida aquests dies aprofitant un llarg i tortus viatge en tren que ara no ve al cas. En alguns moments, l'obra m'ha semblat interessant, en altres, l'he trobada frvola. Frivolssima, com la Barcelona frvola i despreocupada que alguns s'entesten a vendre'ns. He trobat tamb que hi ha un "petit" problema de punt de vista. Els captols en que clarament parla el Dani, escrits en primera persona, estan plenament justificats. En canvi, quan l'autor fa emergir el narrador omniscient, no canvia de to, em fa l'efecte que continua sent el Dani qui conta els detalls de la vida del Senza, de l'A.B.C., de la intendent.... i s clar, per a mi no s creble, per molt que a la darrera lnia del darrer captol es despengi dient que tot aix ho sap grcies a.... (no ho desvetllar)

Per resumir, Se sabr tot s una novella gil, desenfada per b que el tema que tracta no ho sigui, que es deixa llegir b, per no deixa de ser un divertiment. La recoman, s, perqu ajuda a passar l'estona.

EL MSIC DEL BULEVARD ROSSINI, Vicent Us

alcia | 02 Agost, 2010 08:56

El msic del bulevard Rossini, Vicent Us. Finalista del Premi Sant Jordi, 2008. Proa, febrer de 2009. 188 pgines. 18.

Ms d'un any ha esperat aquesta novella a la taula d'obres pendents de llegir. Ara em sap greu. Em sap greu no haver-la llegida abans perqu durant aquest any no l'he poguda assaborir ni tampoc recomanar a qui em demanava opini.

No record qui va guanyar el Premi Sant Jordi l'any 2008, per hauria de ser una novella excepcional per deixar aquesta a les portes d'aconseguir el premi. I ja era la segona vegada que Vicent Us, un escriptor de Vila-real, al Pas Valenci, quedava finalista d'aquest guard...

Per damunt de tot, El msic del bulevard Rossini s una novella de perdedors, i aix ja dna molt de joc narratiu a un escriptor amb traa com s el cas de Vicent Us. Si a aix hi afegim el punt de vista que tria, el resultat s aquest text sorprenent. Un text amb moments delicadssims, per tamb amb esclats de crueltat que porten el lector fcilment a la llgrima. una llgrima gustosa, no obstant.

La novella explica el drama que viuen milers d'immigrants que arriben a aquestes terres enganyats per mfies que trafiquen amb persones. Explica el cas concret de Tadeusz, un violinista virtus que acaba tocant al carrer d'una ciutat qualsevol, sense papers, sense futur. La histria s coneguda. El millor de tot s el punt de vista. El narrador que es diu omniscient i que intenta establir un dileg directe amb el lector. Un joc literari. Una proposta fresca. des de les primeres lnies el narrador agafa el lector del bra i l'arrossega pels viaranys de la histria. aquesta ajuda s necessria perqu l'autor fuig del relat lineal, perqu juga amb molta mestria als flashbakcs. Us deixa una part de la bastida al descobert. Noms una part, la necessria perqu el lector spiga que no est sol.

Reiter el meu primer comentari, recoman la lectura d'aquesta novella que acompanya el lector molts dies desprs d'haver-ne girat el darrer full.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS