Administrar

LA BSTIA DEL COR, Herta Mller

alcia | 24 Febrer, 2010 17:23

La Bstia del cor, Herta Mller. Traducci de Josep Franco i Laura Almiana. Bromera, 2009. 211 pgines.

Ja ho vaig explicar aqu mateix fa uns mesos que la lectura de El hombre es un gran faisn en el mundo em va deixar amb ms ganes dHerta Mller. Li acabaven de donar el Premi Nobel i no hi havia res della tradut a la nostra llengua. Setmanes desprs, des dAlzira, leditor de Bromera es va apressar a informar que havien adquirit els drets per a publicar Mller en catal. I aqu el tenim.

La Bstia del cor no mha decebut. Mha enganxat, tot i que, no s per qu en alguns moments de la lectura mentrebancava. Probablement s per la duresa del que lautora conta. O potser pel contrast entre la naturalitat amb que expressa aquesta duresa. Lautora no t cap inters a subratllar que el que ella i tants altres van patir durant la dictadura de Ceaucescu va ser horrors. No calen adjectius. I en tot cas, si en posa, sn per a despistar, per a distorsionar, per a contrastar. No s com es fa aix. No em sembla fcil. Crec que ja en parlava en lanterior post del posat falsament naf de la literatura de Mller. I aix, per a mi s desassossegant. Furga dins la ferida, per no ho fa amb un bistur, sin amb un xiclet de maduixa. Per la maduixa fa molt de mal igualment.

La novella roda i torna al voltant del sucidi duna allota. Lautora no sel pot traure del cap. Per no en pot parlar, perqu est prohibit. Tot estava prohibit durant el rgim. Les persones opten per marxar. Per anar duna banda a laltre del pas per veure si troben un cert alleujament. Per a tot arreu s igual. Sempre s igual. El camarada Nicolai... Mller en parla. Fins i tot en algun moment algun personatge, o potser el narrador, diu que la nica sortida que tenen s que es mori Ceaucescu.

En un temps de certa lleugeresa anim a tothom submergir-se en el mn Mller.

ESPIRAL, Manuel Baixauli

alcia | 10 Febrer, 2010 23:03

Espiral, Manuel Baixauli. Proa, Gener de 2010. 125 pgines. 17. Premi Ciutat de Badalona 1988.

Explica Manuel Baixauli que ha reescrit els contes dEspiral perqu encara els sentia vius. Que encara els sentia seus. A lltim relat del recull explica per qu. Ho fa a la seua manera, conversant amb ell mateix quan era jove, quan escrivia per primera vegada aquests textos.

Mha agradat llegir aquests contes. Rellegir-los, tot i que he de confessar que mhi vaig acostar enlluernada per Lhome manuscrit, que va ser el meu primer contacte literari amb Baixauli.

Mha agradat llegir-los, dic, tot i que crec que el contingut s irregular. Hi ha relats magnfics, daquells que has de llegir dues o tres vegades per a copsar-ne tota la seua amplria i grandria; per tamb n hi ha daltres que em deixen un a mica freda. A Espiral hi ha tot el mn Baixauli. Shi endevinen esbossos del que desprs desenvoluparia a Lhome manuscrit: els morts, el cementeri, els ossos, les aparicions, les converses impossibles,... tot en petites dosis.

Us faig un tast del llibre amb un conte que em va fascinar i que duc damunt den que el vaig llegir. No el puc descarregar. s ms, ara mir les persones duna altra manera per si puc observar aix que diu Baixauli o si encara ho tenen lluny. Ah, tamb em contempl ms al mirall... per si de cas.

Dins

No ho oblides: com tothom, ests dins duna caixa. La teua caixa. No la perceps, s clar, encara s desmesurada. Per cada dia minva, i cada hora, i cada minut, i cada segon. Sapropa molt a poc a poc, o potser de sobte. Pots intuir-la, per no la veurs mai. La veuran els altres, quan sajuste trobant-te tu absent- a la forma exacta del teu cos.

Recoman molt aquest recull que ha perms traure de loblit el primer llibre que va publicar Manuel Baixauli, lautor de Lhome manuscrit. (per cert, no magrada gens aquesta menci que fan a la portada, els de Proa. Ja ho sabem qui s Manuel Baixauli)

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS