Administrar

EL HOMBRE ES UN GRAN FAISAN EN EL MUNDO, Herta Mller

alcia | 28 Octubre, 2009 10:02

El hombre es un gran faisn en el mundo, Herta Mller. Siruela, 2007. 120 pgines. 13,90

Herta Mller, premi Nobel de literatura de 2009. Ah!!! Tensi a les redaccions. Qui s aquesta dona? Don surt? Ja ho t aix del jurat del Nobel, que intenta sorprendre al personal amb el peu canviat i els deures sense fer. En aquest cas, es tira de google i de viquipdia. Per tant, aqu no explicar qui s aquesta dona. Jo tamb era de les que no havia llegit res della. Ara est de moda, dir-ho. Abans la gent se namagava. Ara farda molt dir a les tertlies, jo tampoc no he llegit res dHerta Mller. Com que jo no particip a cap tertlia mhe perms el luxe danar a cercar una de les seus obres. En castell. A Siruela. A aquests llibres prims, de colors contundents, de tapa dura. Magraden. Hi havia dos munts: El llibre vermell era En tierras bajas, i el llibre verd era aquest que he llegit ara El hombre s un faisn en el mundo.

Mha agradat. Molt.

s un llibre molt estrany. El que conta s molt dur. La histria de la corrupci durant la dictadura de Ceaucescu a Romania. La vida miserable a un poble on tothom qui podia se naprofitava de laltre. On tothom es feia mal. Una mena dembrutiment general. La misria.

La novella est feta tota de frases curtes. Cosides a la manera daquells cobertors de colors, patchwork, crec que es diu. A vegades la combinaci resulta guapa, altres fereix la sensibilitat. Mller intenta que tot i sempre fereixi la sensibilitat del lector. Tal vegada shi pot detectar un fals naf. Algunes frases resulten surrealistes agafades de manera allada, per totes juntes fan un conjunt mal de pair. Per aix magrada, perqu fa dos dies que el vaig acabar i encara en faig la digesti. Totes les frases, tots els captols fan un retrat duna poca tan recent i tan prxima que escarrinxen.

El recoman. Anir a cercar el llibre vermell, el de las En tierras Bajas, mentre esper que algun editor catal tregui els altres ttols.

EL CIELO ES AZUL, LA TIERRA BLANCA, Hiromi Kawakami

alcia | 21 Octubre, 2009 07:40

El cielo es azul, la tierra blanca. Una historia de amor, Hiromi Kawakami. Traducci de Marina Bornas Montaa. Acantilado. Agost de 2009. 211 pgines. 18

Desprs d'una temporada de reps he tornat als autors japonesos. El cielo es azul, la tierra blanca, s el primer llibre que es traudiex a l'espanyol d'aquesta autora. Ignor si hi ha res traduit al catal. He tornat als autors japonesos i no he quedat gens decebuda.

Tot llegint la novella (es llegeix d'una tirada en un capvespre de pluja) estava pensant en la dificultat afegida que tenen els autors d'aquell pas per a construir els seus personatges. Al Jap est molt mal vist que una persona parli dels seus problemes amb els altres. Es considera que si un conta el seu drama al prosme, aquell ja ha de carregar amb aquest drama. Aix s que dels dos personatges que habiten aquesta histria en coneixem ben poques coses. Aix no impedeix, per empatitzar rpidament amb ells. Tenim dues dades que, dpaltra banda, sn a la contraportada: Tsukiko t 38 anys i viu sola i el professor de llengua en t prop de 70 i tamb viu sol. Els agrada beure i menjar les mateixes coses i els costa prcticament un any entendre que s'han enamorat.

Llegir El cielo es azul, la tierra blanca, proporciona plaer. El plaer de les coses senzilles per llunyanes. El plaer de les vides contades sense complexos. El plaer d'observar com l'autora no fa cap esfor a enfatitzar cap aspecte. Els personatges sn com illes que suren dins un brou. A vegades es troben, altres vegades s'allunyen... Venen, com sempre em passa amb les obres d'autors japonesos, unes ganes irrefrenables de beure sake o cervesa, i de menjar sushi o boles d'arrs.

Recoman la lectura d'aquesta novella, escrita en primera persona a travs de la veu de la protagonista, i dividida en captols.

LA MORT DE MIQUEL BAU, Abel Cutillas

alcia | 20 Octubre, 2009 09:03

La mort de Miquel Bau, Abel Cutillas. Editorial Fonoll. Maig de 2009. 123 pgines.

El vaig agafar amb molta curiositat. No record on vaig escoltar que en parlaven, no gaire b, per cert, per em va entrar un gran inters per llegir aquesta novella. B, no s si s una novella. O s. A algun lloc he llegit que el que fa Cutillas s anar ms enll, depassar de la novella tradicional i reinventar el gnere per barrejar fets reals amb fets imaginaris.... B, per mi, el resultat s un constructe infumable. Absolutament decebedor. Els lectors descobriran poques coses noves sobre Miquel Bau. En tot cas, sabran que lautor i leditor de lobra, Jordi Quer, eren els nics que coneixien Bau abans de la seua mort, i que del seu trasps el que ms els va trasbalsar va ser la notorietat que el poeta va adquirir. Em sembla que culpen TV3 de convertir-lo en una patum post-mortem.

Em sembla que el problema de no sebre encaixar aquest text s noms meu. No entenc el sentit de lhumor que sembla que amara tot el llibre. No entenc, per exemple que sigui necessari escriure frases com aquesta de la pgina 52. El Jordi Quer em va explicar una conyeta de lArmand Obiols sobre Josep Pla. LArmand Obiols, el de la Colla de Sabadell, el que sodomitzava la Rodoreda.

B, em sembla que queda clar que no el recoman, aquest llibre. Em sap greu.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS