Administrar

LOS DISPAROS DEL CAZADOR, Rafael Chirbes

alcia | 26 Maig, 2009 20:14

Los disparos del cazador, RafaelChirbes. Compactos-Anagrama, 2003. 136 pgines. 5,90 euros.

Un altre relat commovedor de Rafael Chirbes. Un altre retrat d'home amb passat obscur al fons. L'obra est estructurada en captols curtets escrits en primera persona per un home triomfador, fet a s mateix que viu en solitari els ltims dies de la seua vida. Tal vegada ja est en temps de descompte i dedica les hores de l'insomni a escriure un quadern que finalment no sap ben b si el donar a llegir al seu fill, o no ho far. En tot cas, si ho fa ser un acte ms de rancnia. Los disparos del cazador s un amarg passar comptes. El problema s que qui ho conta, l'autor de la histria, s el perdedor.

A la novella surt sempre el paisatge del mediterrani, de la Marina, i hi surt, com no, Misent, el nom amb qu Rafael Chirbes ha batejat el seu univers a la vora de la mar. Hi ha tamb el fantasma devastat, l'especulador, el constructor, l'urbanisme. Hi ha cases meravellosament descrites. Cases molt grans, amb piscina i jard o obertes a la mar, per amb una capacitat d'opressi insospitades.

Ja em comena a fer vergonya recomanar obres de Rafael Chirbes perqu les consider imprescindibles.

AMB ULLS AMERICANS, Carme Riera

alcia | 21 Maig, 2009 16:43

Amb ulls americans, Carme Riera. Proa, 2009. 252 pàgines. 17,50€

Un altre divertiment de Carme Riera. Una novel·la escrita amb una gran professionalitat i eficàcia. L'obra d'una escriptora que coneix molt bé el seu ofici. No tenc cap dada per a afirmar-ho, però té tota la pinta de ser un encàrrec. M'ho he passat molt bé llegnt aquesta novel·la. Fins i tot, en algun moment no he pogut contenir una riallada en veu alta. El contingut és molt atractiu: la societat catalana vista per un jove americà que arriba a Barcelona tot esperant una beca per aprendre la llengua i la cultura. Les peripècies que conta són còmiques. Em sembla que la radiografia de la societat catalana del post pujolisme és molt encertat. En destaca els tòpics, és clar, d'això es tracta. Hi ha algunes càrregues de profunditat. Insinuacions de corrupcions i malversacions de cabals. Descripcions de funcionaris que utilitzen massa alegrement els fons públics. Hi ha diverses barcelones. Des de Pedralbes al barri xino. També el port olímpic i l'eixample rosa. Hi ha polítics amb noms i cognoms...  

Carme Riera disfressa l'obra de manuscrit trobat, de favor que li deu a un amic i se'n declara madrastra. Bé, un bon recurs. Així pot mantenir una distància suficient per no embrutar-se les mans ni ensumar massa la pudor de les corrupcions. Després de l'Estiu de l'anglès ens arriba aquesta altra obra "lleugera" de la Riera. Els seus lectors esperam una altra de les grans novel·les a que ens té acostumats.

La recoman obertament, sense embuts. Fa passar una bona estona.

 

LA BUENA LETRA, Rafael Chirbes

alcia | 17 Maig, 2009 19:01

La buena letra, Rafael Chirbes. Anagrama, Compactos, 2007. 156 pàgines. 6,50€

Com tots els de Rafael Ghirbes, La buena letra és un llibre dur. Dels que em solen agradar. Dels que escarrinxen. M'encanta com l'ha escrit, els capítols de poc més de dues pàgines són com píndoles d'arsènic. El to és d'una  confessió, però al mateix temps és un arreglar comptes amb el passat. És una manera d'empaquetar la història familiar, això que ara en diuen memòria històrica i carregar-la damunt l'esquena de la generació que ve.  Una mare ja molt major, que veu que arriben els seus últims dies, no vol morir sense contar-li al seu fill petit com van ser de durs els anys de la guerra. I sobre tot, els de la postguerra espanyola. Les misèries, les traïcions, els anys de la presó del marit i del cunyat. Com l'escassessa de tot per a tots va provocar canvis inexplicables en el comportament de les persones, en les seues relacions. El pitjor d'aquesta història és que dones com les que es confessen en podem trobar a cada carrer. Famílies dividides per la guerra encara que militessin en el mateix bàndol n'hi ha en cada barri.

El recoman molt, encara que només sigui per retre homenatge als nostres pares o als nostres avis, que van viure la guerra i el silenci llarguíssim que la va perllongar a les seues ànimes.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS