Administrar

LA FORMULA PREFERIDA DEL PROFESOR, Yoko Ogawa

alcia | 27 Novembre, 2008 15:47

La fórmula preferida del profesor, Yoko Ogawa. Editorial Funambulista. Setembre de 2008, tercera edició. 298 pàgines. 13,95€

Com viuríem si la nostra memòria només duràs vuitanta minuts? Sí, què ens passaria si  el nostre cervell funcionàs com una cinta de vídeo que cada vuitanta minuts s'esborra i torna a començar de zero. Això és el que li passa a un professor de mamtemàtiques, una eminència, que té un accident de cotxte, i després d'uns mesos en coma, desperta amb aquesta tara. El cas és que recorda perfectament tot el que sabia de matemàtiques. És capaç de resoldre problemes complexíssims i fer demostracions impossibles, però cada matí, quan la dona de fer feines va a casa seua per netejar i fer-li el dinar, ell li demana quin dia va néixer. El professor ha ideat un sistema de notes manuscrites que es penja a l'americana.

La dona de fer feines té un fill de deu anys, amb la coroneta del cap molt semblant al signe de l'arrel quadrada, i per això el professor li diu Root.

El llibre ens conta la història d'amistat que s'estableix entre aquest trio de persones tan diferents. Ens conta també d'una manera bestial la relació dels nombres entre sí, la passió pels nombres prims, pels nombres perfectes, pels naturals.... La perfecció del nombre 28.

Uf, és un llibre molt estrany que destil·la tendresa i planteja un munt d'interrogants sobre el lloc on van a parar els coneixements de les persones, un tema que sempre m'ha preocupat, i que ara veig que no val la pena preocupar-se. No van enlloc.

Vaig comprar aquest llibre compulsivament, perquè m'agradaven el format i les cobertes, i per l'origen de l'autora (és japonesa). La desconeixia del tot, però es veu que aquest llibre s'ha convertit en un fenòmen al Japó. Amb aquesta obra ha obtingut diversos premis nacionals i internacionals, entre altres, el premi de la societat de matemàtiques. Per cert, la versió espanyola porta un postfaci deliciós del professor León Gonález Sotos sobre l'ensenyament de les matemàtiques.

El recoman molt, aquest llibre. També a lectors que com jo, siguen macs i no hagin entès mai les matemàtiques, o fins i tot les hagin arribat a odiar. És igual, és una obra fantàstica, d'una profunditat per a traure's el barret.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS