Administrar

MIL CRETINS, Quim Monz

alcia | 11 Novembre, 2007 18:37

Mil cretins, Quim Monzó. Quaderns Crema, octubre 2007. 174 pàgines. 10,45€

M'agrada el títol. M'agraden les casetes de la portada.

A la faixa de promoció: "Un dels millors escriptors de contes del món. Un dels escriptors més originals del nostre temps" The Independet

He tardat un parell de dies a pujar aquest comentari al blog. Em sembla que ja ho he dit alguna vegada: no m'agraden els contes, no m'agraden els acudits. No em fan gràcia els acudits. Em costa entrar als contes.

De recull de contes de Quim Monzó, pocs m'han fet el pes. Alguns m'han deixat freda (La sang del mes que ve) Altres m'han semblat completament sosos (La forquilla) Alguns altres no tenien cap interès (Qualsevol temps passat)

El que no puc negar de cap manera és que Quim Monzó escriu molt bé. Potser no escriu, potser pinta. O no... el que fa és fotografiar. Posar una una lent d'augment sobre un moment, un instant decisiu. Em fa l'elefecte que Monzó no escriu: disseccciona. Així, tal vegada podríem dir que Monzó "és un dels millors forenses socials del món" No és un retret: ans al contrari, és un elogi. El que passa és que a mi, el que em mostra no m'atrau. No m'agrada. Ja ho veig jo cada dia aìxò que ell conta.

Ja sé que potser poca gent estarà d'acord amb mi. Sé, que ara Monzó està de moda, que ha estat l'estrella més lluenta de Frankfurt i tot això. Quedes fatal si dius que l'últim llibre no t'ha fet el pes. Ja sé també que Mil cretins està dalt de tot de la llista dels llibres més venuts, així és que no cal que el recomani. Quan vaig encetar aquest blog, l'últim dia de l'any farà dos anys, vaig dir que m'havia de servir per a posar ordre a les meues lectures. I això és el que he fet fins ara. Ara, el que faré serà posar ordre a la biblioteca i col·locar Mil Cretins al costat de La Magnitut de la tragèdia que em va enlluernar quan era jove.

AMULETO, Roberto Bolao

alcia | 05 Novembre, 2007 14:47

Amuleto, Roberto Bolaño. Anagrama, juny 2007, 3ª edició. 154 pàgines. 12,35€

Un altre Bolaño! Pensaran els lectors de LLEGIT. Sí, un altre Bolaño i encara no és Los Detectives Salvajes. Ja sé que em falta aquest enorme volum. El que passa  és que 2666,  que vaig llegir quan encara no existia aquest blog i per tant no el vaig ressenyar, em va deixar esgotada. Molt satisfeta, conscient que havia pres una menja vital per al meu esperit, però tal vegada, empatxada. No obstant, com que em delcar admiradora de Roberto Bolaño, no em vaig poder resistir a El secreto del mal ni al recull de poesia La univesrsidad desconocida.

Tot aquest preàmbul té a veure a que aquesta vegada he triat una altra obra breu de l'autor Xilè. Amuleto és una obra rara. Conta fets extraordinaris, però ho fa amb una naturalitat que fa posar la pell de gallina. Està escrit en primera persona per Auxilio Lacouture. El més dramàtic de tot és que el relat comença dient "Esta será una historia de terror" i el lector no s'ho creu perquè les paraules i els escenaris no són els que un espera per a un relat de por. I aquesta és la pitjor de les situacions. Quan un menys s'ho espera està atrapat en un món del qual ja no pot sortir per molt que ho intenti.

He de confessar que en alguns moments la lectura se m'ha fet costa amunt. M'ha fet mal. Això és màgia. He passat més pena del que és normal quan he arribat al final que ara no puc desvetllar aquí.

Evidentment recoman la lectura d'aquesta obra, tot i que sóc conscient que no és la millor per endinsar-se en l'univers Bolaño, i tenint en compte que em falten els Detectives, alguns personatges, per cert, ja són citats a Amuleto, que em sembla que és anterior.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS